Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Αποπροσανατολισμός και ενσωμάτωση χαρακτηρίζουν το συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ


Συνέδριο αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης, χαρακτήρισε αυτό των ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς, όπως είπε, «ακούσαμε από πολλούς ομιλητές, αλλά και από την κεντρική εισήγηση ότι δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις και κρύβετε ότι μεταρρυθμίσεις έγιναν και γίνονται -και του "Καποδίστρια" και του "Καλλικράτη" και του "Κλεισθένη" και άλλων πολλών- και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σταδιακά, αργά παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο και οικοδομώντας ο καθένας εκεί που οικοδόμησε ο προηγούμενος. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιον ωφελούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για ποιον γίνονται και το συμπέρασμα βγαίνει από την ίδια τη ζωή. Ποιος υποφέρει από όλη αυτή την εξέλιξη και είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα».

Υπογράμμισε πως «την ταχύτητα των εξελίξεων την καθορίζουν οι ανάγκες της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας. Την καθορίζουν, επίσης, οι αντιθέσεις ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, των κλάδων που ο καθένας θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο που κάθε φορά και σε όποιον κλάδο θα επιλέξει, για να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους στα πλαίσια της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Πολλές φορές και σήμερα κι όλας, αυτές οι αντιθέσεις, αυτή η όξυνση των ανταγωνισμών οδηγούν και σε πόλεμο, οπότε εκεί πλέον αρχίζει νέα καταστροφή και νέα ανοικοδόμηση αυτού του συστήματος».

Η Αλ. Μπαλού στάθηκε στο ότι «μιλάτε ακόμα για αυτοδιοίκηση, ενώ είναι Τοπική Διοίκηση. Είναι τμήμα του κράτους, μοχλός εφαρμογής των γενικότερων πολιτικών αλλαγών, μηχανισμός προώθησης όλων των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. Μέσα από αυτές πέρασαν τα πάντα. Εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, προωθήθηκε η ιδιωτικοποίηση, όλες οι αντιδραστικές στις εργασιακές σχέσεις αλλαγές. Μέσα από εκεί πέρασε η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, πέρασαν δηλαδή μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις που εσείς τάχα δεν βλέπετε να υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται το κεφάλαιο για την επόμενη μέρα της ανάκαμψης και την έξοδο από την κρίση, πέρασαν όλα όσα χρειάζεται το κεφάλαιο για να απαλλαχθεί το κράτος από υποχρεώσεις που χρόνια πριν ο λαός κατέκτησε με αγώνες, για να περισσέψει ζεστό χρήμα στα ταμεία του και να τα δώσει ξανά στους κεφαλαιοκράτες. Αυτό είναι το λεγόμενο επιτελικό κράτος που το ακούμε από τα στόματα της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, της ΝΔ και του αρχηγού της, του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής και άλλων πολιτικών δυνάμεων».

Έτσι, σε αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε, «οι περιφέρειες ανέλαβαν και αναλαμβάνουν έναν πιο κεντρικό ρόλο στο αναπτυξιακό κομμάτι, συγκεντρώνουν τους πόρους για αναπτυξιακές για το κεφάλαιο υποδομές. Ιεραρχήσεις όμως, με βάση και τις αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι αυτό που βλέπουν και γνωρίζουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δεν τους έπιασε όλους ξαφνικά η αγάπη για τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική -όπως λένε ακόμα- αυτοδιοίκηση, αλλά εδώ, όπως δήλωσαν και στις τοποθετήσεις τους και η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με το νομοθετικό της πλαίσιο προωθεί, είναι εδώ που ξέρουν ότι πρέπει να δώσουν με αυτά τα εργαλεία τα πάντα στους ιδιώτες ή σε επιλεγμένα τμήματα των ιδιωτών, με τα οποία οι ίδιοι έχουν άριστες σχέσεις. Γι' αυτό νοιάζονται για αυτή την περιβόητη Τοπική Διοίκηση. Γιατί πρέπει να έχουν τους μοχλούς στα χέρια τους. Αυτές τις εξετάσεις δίνουν. Είναι λοιπόν πλήρης αποπροσανατολισμός, γι' αυτό ονομάζουμε έτσι το συνέδριο, γιατί κρύβετε και προσπαθείτε να κρύψετε από το λαό και τις τοπικές -όπως λέτε- κοινωνίες, για τις οποίες ενδιαφέρεστε, ότι αυτό που βιώνει, η βαρβαρότητα που ζει, οφείλεται στις λεγόμενες παθογένειες, στην κακή διαχείριση, στην κακή κυβέρνηση, σε έναν κακό ή έναν λιγότερο ικανό δήμαρχο. Γιατί έτσι, τον οδηγείτε να αλλάζει το χαλίφη στη θέση του χαλίφη. Να φεύγει το ένα κόμμα, να έρχεται το άλλο, να αλλάζουν πρόσωπα, αλλά να μην αλλάζει η ίδια η πολιτική. Να μην αλλάζει η αιτία που γεννά, να μη βλέπει ο λαός ότι η αιτία αυτών των προβλημάτων είναι ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που έχει ως κέντρο του το κέρδος».

Είπε πως τα χοντρά χρήματα πήγαν στα γήπεδα της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, «όταν τα αντιπλημμυρικά έργα είναι τελευταία, όταν πλημμύρισε η Μάνδρα, όταν θα έχουμε και άλλα μπροστά μας και άλλα τέτοια φαινόμενα. Όταν η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία είναι ανύπαρκτες. Είναι έργα που ουσιαστικά έμμεσα και άλλα ευθέως υπηρετούν επιχειρηματικά σχέδια, γιατί βεβαίως αποσπασματικά έργα γίνονται. Όμως, τα μεγάλα γίνονται όταν θελήσει ή εξυπηρετηθεί ένα κεφάλαιο, όπως π.χ. στο μεγάλο Φαληρικό Όρμο που πλασάρεται ως έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά κυρίως γίνεται, όπως λέει ο λαός μας, "μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα".  Αντιλαμβάνεστε ποιος είναι ο βασιλικός και ποια η γλάστρα». Αυτή η κατεύθυνση, συμπλήρωσε, έρχεται από την ΕΕ, καθώς τα ΕΣΠΑ δίνονται για να δοθεί κέρδος σε αυτούς που επενδύουν. Διαχρονική επιλογή της ΕΕ και των εδώ πολιτικών εκφραστών της. 

Παράλληλα, είπε πως «είναι και συνέδριο ενσωμάτωσης, γιατί στο όνομα της ανταποδοτικότητας, στο όνομα του μικρότερου κακού, καλλιεργείτε στη συνείδηση των εργαζομένων ότι όποια κοινωνική παροχή, πρέπει να την πληρώνει. Δεν του ανήκει, δεν είναι δικαίωμα, πρέπει να είναι ευχαριστημένος που θα πληρώνει για τα σκουπίδια του, ξανά για το νοσοκομείο του, τον παιδικό του σταθμό. Να το αποδεχθεί ως μονόδρομο, τη φτώχεια, την ανέχεια, τη φοροληστεία, να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του. Γι' αυτό μιλάτε την ίδια γλώσσα, όσο και αν διαφωνείτε».

Στο παρακάτω vıdeo μπορείτε να δείτε όλη την τοποθέτηση:


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *