Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Αίτημα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το οξυμένο πρόβλημα της εγκληματικότητας στη Δυτική Αθήνα



Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οξυμένο πρόβλημα της  εγκληματικότητας στη Δυτική Αθήνα.

Το πλήρες κείμενο είναι:
«Η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Αττικής εκφράζει τη λύπη της για τον άδικο θάνατο του 11χρονου Μάριου μέσα στο σχολείο του κατά τη διάρκεια σχολικής εορτής από αδέσποτη σφαίρα, και την αλληλεγγύη της στην οικογένειά του, τους συμμαθητές και τους φίλους του.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο το υπαρκτό πρόβλημα της εγκληματικότητας στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας και ειδικά στις περιοχές του Μενιδίου, της Φυλής, του Ασπρόπυργου, που αναπτύχθηκε και οξύνθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Η περιοχή αυτή κατοικείται από φτωχά λαϊκά στρώματα, με τα ποσοστά της ανεργίας να είναι εκρηκτικά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, η εξαθλίωση οδηγεί τμήματα του λαού στο περιθώριο, με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη λεία των διαφόρων εγκληματικών κυκλωμάτων.

Η έλλειψη χώρων άθλησης, πολιτισμού, πολιτικής πρόληψης κατά των ναρκωτικών αλλά και δομών επανένταξης για τους τοξικοεξαρτημένους, το υποβαθμισμένο δίκτυο συγκοινωνιών, εντείνουν τα χαρακτηριστικά γκετοποίησης της περιοχής και αντικειμενικά αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη δράση διαφόρων εγκληματικών κυκλωμάτων, που έχουν ως αντικείμενο την εμπορία ναρκωτικών, όπλων κ.ά.

Αν δεν αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής, τότε το πρόβλημα θα παραμένει και θα επανέρχεται οξύτερο κάθε φορά, όσες αστυνομικές επιχειρήσεις και αν διεξαχθούν.

Η εγκληματικότητα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, η οποία λειτουργεί με γνώμονα τα κέρδη των λίγων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.  Συνδέεται με μεγάλα συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, από την πορνεία. Έχει την ανοχή, αν όχι τη στήριξη, από κρατικούς μηχανισμούς και διάφορες φασιστικές ομάδες που έχουν ανοιχτή διασύνδεση με αυτά τα κυκλώματα.

Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, που δρα ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα δέρματος ή καταγωγής των εμπλεκομένων στις εγκληματικές ενέργειες.

Η προσπάθεια στοχοποίησης και περιορισμού του προβλήματος ειδικά στους Ρομά, πάει να κρύψει την πραγματική αιτία και ταυτόχρονα αξιοποιείται για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ εγκληματικών ομάδων που δρουν στην περιοχή.

Οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων έχουν τεράστιες ευθύνες για την υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή. Η πολιτική τους για ένα καθαρό εμπορικό και τουριστικό κέντρο στην Αθήνα, «σπρώχνει» την εγκληματικότητα σε περιοχές που ζουν φτωχά λαϊκά στρώματα με στόχο να την ελέγχουν και να την αξιοποιούν.

Υποκρίνονται ότι συμμερίζονται τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού αυτών των περιοχών, ενώ την ίδια στιγμή με τα μέτρα που παίρνουν φτωχοποιούν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, απαξιώνουν και αυτές τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές που υπήρχαν και στήριζαν σε ένα βαθμό τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Μιλάνε για μεγάλο πρόβλημα με τη διακίνηση των ναρκωτικών και φέρνουν στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των δήθεν «μαλακών» ναρκωτικών.

Σοβαρές ευθύνες έχουν η Διοίκηση της Περιφέρειας και οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Ο λαός και η νεολαία δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από αυτήν την πολιτική. Μόνη λύση είναι να διεκδικήσει οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, μέτρα που χτυπάνε τη ρίζα του προβλήματος. Η πάλη ενάντια στην εγκληματικότητα πρέπει να εντάσσεται στη συνολικότερη διεκδίκηση ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία και την κοινωνία που γεννάει όλα τα λαϊκά προβλήματα. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να πάρει θέση απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση. Μπορεί να συμβάλει με έργα και χρηματοδότηση υποδομών ώστε να ανακουφιστούν σε ένα βαθμό οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προτάσσει τη χρηματοδότηση των γηπέδων των ΠΑΕ και άλλων έργων, που ενισχύουν την επιχειρηματική δράση, ενώ υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές. Πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι δομές λαϊκού αθλητισμού, πολιτισμού, να επιχορηγηθούν προγράμματα πρόληψης κατά των ναρκωτικών, να προσληφθούν σχολικοί φύλακες με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να επιταχυνθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και άλλα απαραίτητα έργα που μπορούν να βελτιώσουν στοιχειωδώς την καθημερινότητα των κατοίκων.

Προτείνουμε εκτός από τα μέτρα, που αναφέρουμε, να εγκρίνουμε και το ψήφισμα, των εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής, το οποίο καταθέτουμε.»

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ
ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Τα εργατικά σωματεία και οι υπόλοιποι φορείς του Μενιδίου και της Φυλής που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση μας στην οικογένεια του μικρού μαθητή που τόσο άδικα έχασε τη ζωή του μέσα στο σχολείο του.
Το παραπάνω περιστατικό επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο το υπαρκτό πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας στη περιοχή μας. Η εγκληματικότητα και παραβατικότητα που αναπτύχθηκε και οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας δεν είναι τυχαία. Είναι συγκεκριμένη επιλογή των κυβερνήσεων για να συγκεντρωθεί και να γκετοποιηθεί μακριά απ το κέντρο, σε περιοχές που ζουν φτωχά λαϊκά στρώματα (Μενίδι-Φυλή-Ασπρόπυργος) με στόχο να την ελέγχουν και να την αξιοποιούν.
Επισημαίνουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Στην περιοχή μας ζουν, κατοικούν και δουλεύουν χιλιάδες μεροκαματιάρηδες, φτωχά λαϊκά στρώματα, άνεργοι που τα τελευταία χρόνια εξαιτίας αυτών των πολιτικών γνώρισαν νέο χτύπημα στο εισόδημα και στα δικαιώματα τους. Ειδικά η ακραία φτώχεια και εξαθλίωση οδηγεί τμήμα του λαού στο περιθώριο και το κάνουν εύκολη λεία των διάφορων κυκλωμάτων.
Η έλλειψη χώρων άθλησης και πολιτισμού, η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής-αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, το υποβαθμισμένο δίκτυο συγκοινωνιών εντείνουν περισσότερο τα χαρακτηριστικά γκετοποίησης της περιοχής.
Όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και αντικειμενικά αποτελούν έδαφος για τη δράση διάφορων εγκληματικών κυκλωμάτων με χαρακτηριστικό αυτό της διακίνησης των ναρκωτικών που έχουν επίκεντρο την περιοχή μας. Αν σε αυτά, δεν υπάρξουν μέτρα και λύσεις τότε το πρόβλημα θα έρχεται και θα επανέρχεται όσες αστυνομικές εκκαθαρίσεις και εκκενώσεις κι αν διεξαχθούν.
Η εγκληματικότητα και παραβατικότητα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι συνέπεια μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση γιατί λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Συνδέεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει - αν όχι τη στήριξη- την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και διάφορες φασιστικές ομάδες που έχουν ανοιχτή διασύνδεση με αυτά τα κυκλώματα.
Γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα με λεία υπέρογκα κέρδη που είναι πάνω από θρησκεία, χρώμα δέρματος, τόπο καταγωγής των διαπλεκόμενων στις εγκληματικές ενέργειες.
Είναι ζήτημα ότι ο κεντρικός προσανατολισμός της αστυνομίας δεν είναι η προστασία του εργαζόμενου λαού, του άνεργου, του νέου από το οργανωμένο έγκλημα αλλά αντίθετα είναι η ένταση της καταστολής απέναντι σε κάθε αγώνα που αυτοί διεξάγουν. Γι αυτό, με κατεύθυνση αποδυναμώνονται τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα και ταυτόχρονα ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής του λαϊκού κινήματος όπως τα ΜΑΤ.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής να συσπειρωθεί στα σωματεία του, στους συλλόγους, στους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος και να διεκδικήσει οργανωμένα, μέτρα και λύσεις που να χτυπάνε τη ρίζα του προβλήματος. Κάθε άλλη λογική μέσα στο κίνημα αντικειμενικά έχει σκοπό να εκτονώσει, να θολώσει το τοπίο για τον πραγματικό ένοχο, ακόμη και να καλλιεργήσει αυταπάτες για το ρόλο του κρατικού μηχανισμού.
Εντάσσουμε την πάλη μας ενάντια στην εγκληματικότητα, στη συνολικότερη πάλη του κινήματος ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση την ανεργία και των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και στο διαχωρισμό μαλακών-σκληρών που διαχρονικά προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
Δε χωράει καμία απογοήτευση. Είναι ώρα για αγώνα και δράση για τη ζωή που μας αξίζει. Αυτή τη ζωή κανείς δε θα μας τη χαρίσει. Με τον αγώνα μας θα τη διεκδικήσουμε και θα την κατακτήσουμε.

Πάρε μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνουν σωματεία και φορείς
της περιοχής την Τρίτη 13 Ιουνίου και ώρα 19.00
στην Κεντρική Πλατεία Μενιδίου.

Φορείς που ήδη υπογράφουν:
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Μενιδίου-Φυλής)

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής)

Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού (Παράρτημα Δυτικής Αθήνας)
Σωματείο OTA Φυλής Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Καματερού
Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών (ΟΓΕ)
Σύλλογος Γυναικών Άνω Λιοσίων (ΟΓΕ)
Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ)
Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ)
Ένωση EBE Ά. Λιοσίων Ζεφυρίου
Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ Παράρτημα Μενιδίου)

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *