Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση της Αλεξάνδρας Μπαλού για το θέμα της αντιπυρικής προστασίας



Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε το αίτημα συζήτησης του θέματος της αντιπυρικής προστασίας, ακριβώς γιατί είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και γιατί έχουμε μπει ήδη στον δεύτερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και θεωρούμε έλλειμμα το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας.

Έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία, αφενός για την πυκνή βλάστηση, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, τους ανύπαρκτους διανοιγμένους δρόμους, τα ξερά χόρτα που υπάρχουν αλλά και γιατί και η αντιμετώπιση των τελευταίων μικρών πυρκαγιών, πχ. στον Υμηττό, αποκαλύπτει την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες.


Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο η σημερινή συζήτηση να μην είναι γενικόλογη, με ευχές και διαπιστώσεις. Εμείς εκτός από την ευαισθησία, που συμφωνούμε ότι υπάρχει, εκτός από τις συσκέψεις και τις ομάδες που έγιναν και διαπιστώθηκαν τα προβλήματα, θα θέλαμε σήμερα να μάθουμε, πόσοι δρόμοι έχουν αποψιλωθεί, πόσα πάρκα έχουν καθαριστεί, πόσοι δρόμοι έχουν ανοιχτεί για να μπορέσει η Πυροσβεστική και οι εθελοντικές ομάδες να επιτελέσουν το έργο τους.

Το ότι δίνουμε οδηγίες δεν απαντά στο πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, ότι έχουν γίνει αυτά τα βήματα μέχρι σήμερα, αυτά θα γίνουν αύριο, αυτές είναι οι δυσκολίες, αυτά είναι τα μέτρα κλπ. Αλλιώς είναι λόγια, τα οποία σε μία πυρκαγιά θα καούν και αυτά μαζί με τα χόρτα και τους ανθρώπους.

Ένα δεύτερο στοιχείο, που δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε κι αυτό με ευχές, είναι η κατάσταση που υπάρχει στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να λέμε ότι υπάρχει ένας συντονισμός και να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε. Όχι φυσικά να γίνουμε πυροσβέστες. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν μέτρα που διέλυσαν τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Ένα Σώμα με προσωπικό που συνταξιοδοτείται και δεν αναπληρώνεται, πυροσβέστες οι οποίοι δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες, μέχρι θανάτου κάποιες φορές, και που δεν υπάρχει καμία στήριξη σε επίπεδο εξοπλισμού, με υποδομές που διαλύονται, με αυτοκίνητα και μηχανήματα που χαλάνε και δεν φτιάχνονται, με λάστιχα που δεν αλλάζονται, με υποδοχές στους κρουνούς που δεν ταιριάζουν με τα άλλα Πυροσβεστικά των Δήμων. Είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, όχι απλά να τα διαπιστώσουμε και να γίνει μια επιστολή, η οποία μπορεί και να έχει γίνει, ή μπορεί και να ξαναγίνει.

Σημασία έχει να πιεστεί και η κυβέρνηση και όσοι έχουν την αρμοδιότητα να λύσουν αυτό το ζήτημα, να φτιαχτούν τα αυτοκίνητα, να δοθούν δηλαδή κονδύλια, γιατί αλλιώς δεν λύνονται αυτά τα πράγματα. Ούτε τα αυτοκίνητα φτιάχνονται, ούτε προσωπικό προσλαμβάνεται.

Όσον αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις, είναι μια σημαντική προσπάθεια και βοήθεια, που βέβαια τα μέλη τους πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένα για να μην κινδυνεύσουν, αλλά και με μία προσοχή, γιατί δεν σημαίνει ότι όλοι πάνε για να σώσουν τα δάση. Και αυτό πρέπει να το κρατάμε.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι και στο κομμάτι που οι Περιφέρειες έχουν πάρει ως αρμοδιότητα, υπάρχει ολιγωρία στο να διεκδικούν από την κυβέρνηση τα κονδύλια που αναλογούν για τις αρμοδιότητες που αυτή εκχώρησε, γιατί όταν βρισκόμαστε μπροστά στο πρόβλημα, είμαστε με τα χέρια σηκωμένα.

Αλλά και στο κομμάτι αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, που αφορά στην αποψίλωση του Αττικού Άλσους και του Πεδίου του Άρεως, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς με 5.000 - 10.000 € δεν λύνεται το πρόβλημα. Τα κονδύλια δηλαδή που εγγράφονται είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν.

Επίσης υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τη διαπίστωση και από τον τρόπο που συζητήθηκε το θέμα της Πυρκαγιάς στο ΚΔΑΥ Ασπρόπυργου στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό ενισχύει την ανησυχία μας για τα μέτρα πυροπροστασίας. Σε εκείνη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον, για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης, τη στιγμή που καιγόταν για επτά μέρες, και τα παιδιά αλλά και όλοι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής ανέπνεαν καρκίνο. Γιατί αυτό που ειπώθηκε, από τον ίδιο τον Υπουργό, κύριο Τσιρώνη, είναι ότι δεν πληρώθηκε ο εργολάβος για την επιχωμάτωση και για τη χρήση των μηχανημάτων. Εμάς μας ανησυχεί, για το πόσο έτοιμη μπορεί να είναι η Περιφέρεια Αττικής στις πυρκαγιές που ενδεχόμενα θα έρθουν. 

Αν λοιπόν προσπεράσουμε το ζήτημα ότι από παντού γίνονται περικοπές - τα μέτρα της νέας συμφωνίας «φωνάζουν» περικοπές - η στοιχειώδης λογική λέει ότι όλα δίνονται στους ιδιώτες, όλα φορτώνονται σε τέλη. Δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν κονδύλια ώστε να ανταποκριθούν οι Υπηρεσίες, το Πυροσβεστικό Σώμα, ακόμα και εθελοντές σε μία τέτοια κατάσταση.
Νομίζουμε, ότι υπάρχει και πρόβλημα ολιγωρίας που είναι επίσης πολύ σοβαρό. Η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό, κύριο Τσιρώνη, ότι αναζητείται ο ιδιοκτήτης του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου από τον Εισαγγελέα, επιβεβαιώνει την ευθύνη της Περιφέρειας μέχρι εκεί που της αναλογεί, δεν της την αφαιρεί.

Είναι απλά η επιβεβαίωση, επειδή κάποιοι λένε ότι έχουμε ιδεοληψίες με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ξορκίζουμε, ότι ένας ιδιώτης πήρε τα χρήματα, είχε τους εργαζόμενους απλήρωτους, άφησε και ένα σωρό με τα σκουπίδια, σκόρπισε τον καρκίνο και μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε. Αυτό επιβεβαιώνει και το ότι οι έλεγχοι είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού, που είναι αποτέλεσμα και της έλλειψης διεκδίκησης προσλήψεων.

Θεωρούμε, λοιπόν ότι δεν μπορούμε να μένουμε στις διαπιστώσεις. Εμείς θέλουμε να υπάρξει απάντηση συγκεκριμένη, πόσοι δρόμοι ευθύνης της Περιφέρειας έχουν καθαριστεί από χόρτα και πόσοι μπορεί να χρειαστεί να καθαριστούν ξανά; Γιατί δεν σημαίνει ότι με μια φορά λύνεται το πρόβλημα, γιατί πάλι έβρεχε σήμερα και πιθανά να καθυστέρησε την πυρκαγιά, αλλά πνίγηκε πάλι ένας κόσμος στους Αγίους…

Θέλουμε συγκεκριμένα μέτρα για πρόσληψη προσωπικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Με ποιο τρόπο θα πιέσουμε και θα απαιτήσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, να λύσει τέτοια ζητήματα, προσωπικού και κονδυλίων για τις υποδομές. Η Περιφέρεια, επειδή δεν πρέπει να μένουμε πίσω, όχι μόνο για το σήμερα και για την επόμενη μέρα, τι προσωπικό θα ζητήσει να πάρει για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες; Πρέπει να είναι απαίτηση της Περιφέρειας στο ζήτημα της πυροπροστασίας και από αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει τους νόμους για τη δασική προστασία, γιατί εκτός από την ενημέρωση, που σωστό είναι να ενημερώνεται ο κόσμος, η μεγαλύτερη πυρκαγιά, ή μάλλον το όπλο για πυρκαγιά στα χέρια κάποιων, είναι η δυνατότητα ότι καίγεται να μην ξαναγίνεται δάσος, αλλά να χτίζεται, δηλαδή να εμπορευματοποιείται η γη και να γίνεται περιουσία κάποιων.

Εμείς λοιπόν αυτό ζητάμε, είναι συγκεκριμένες απαντήσεις, μέτρα, πρωτοβουλίες, υψηλότερα κονδύλια που θα φύγουν από την Περιφέρεια και θα πάνε σε αυτόν τον τομέα και όχι σε γήπεδα και απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που κοστίζουν. Αλλιώς θα μετράμε πάλι πυρκαγιές και αυτοθυσία.

21η Συνεδρίαση, 18 Ιούνη 2015

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *