Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Πρόκληση συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση για την αντιπυρική προστασία της Αττικής


Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Αττικής ζήτησαν με έγγραφο αίτημά τους να συζητηθεί στη 21η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 18-06-2015, ως πρώτο θέμα της ημερήσιας,  το κατεπείγον ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας.

Το έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα ότι «βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μήνα αντιπυρικής περιόδου και δεν έχει παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας, διότι από την εικόνα που έχουμε η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ειδικά τη φετινή χρονιά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, αφενός υπάρχει πυκνή βλάστηση, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση καύσιμης ύλης, αφετέρου υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο δασικό οδικό δίκτυο το οποίο είναι ασυντήρητο. Ήδη, τα πρώτα γεγονότα πυρκαγιών που έκαναν σποραδικά την εμφάνισή τους σε δάση της Αττικής (Υμηττός) αναδεικνύουν την άσχημη κατάσταση του δασικού οδικού δικτύου. Καμιά παρέμβαση δεν έχει γίνει για τους αναγκαίους καθαρισμούς - απομάκρυνση της βλάστησης, η οποία αποτελεί εύφλεκτη καύσιμη ύλη στα περιαστικά δάση. 

 Σύμφωνα με αλλεπάλληλες καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί αλλά και από τη εικόνα που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας την 23η Μαρτίου 2015, στο Πυροσβεστικό Σώμα υπολειτουργούν οι υπηρεσίες, υπάρχει αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων, με την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που μεταφράζεται στην κακή κατάσταση της πλειοψηφίας των οχημάτων και μηχανημάτων του, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, εκχωρώντας αρμοδιότητες πυρόσβεσης σε ιδιώτες. Την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού επιδεινώνουν και οι διαφορετικοί όροι εργασίας (μόνιμοι, 5ετούς διάρκειας και εποχικοί).

 Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει όσο αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, τα πυροσβεστικά μέσα, τα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται, ζητάμε να μας ενημερώσετε για το ποιά μέτρα έχουν ληφθεί και να συζητήσουμε για την ουσιαστική και πρακτική προστασία των ορεινών όγκων, των δασών και άλλων δημόσιων εκτάσεων, του ζωικού πλούτου αλλά και της ανθρώπινης ζωής.»




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *