Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική και το ν/σ του Υπουργείου ΠΕΚΑ.

Το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό και η όποια επιλογή της λύσης ξεκινά από ποια σκοπιά αντιμετωπίζεται.
Αν δηλαδή το αντιμετωπίζεις από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και της προστασίας του περιβάλλοντος ή από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσα από την εμπλοκή τους στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων οι επιχειρηματίες βλέπουν ένα ακόμα κερδοφόρο γι’αυτούς πεδίο. Αυτή η επιχειρηματική εμπλοκή σαν συνέπεια έχει την οικονομική επιβάρυνση του λαού αλλά και την σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα αλλά και των κατοίκων δεδομένου ότι μπροστά στο κέρδος όλα τα αναγκαία μέτρα για τα παραπάνω πάνε περίπατο.
Ακριβώς επειδή οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των στερεών, και όχι μόνο αυτών, αποβλήτων ως πηγή ανάπτυξης των επιχειρήσεων και μέσω αυτού να αποκομίσουν τεράστια κέρδη υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους για το ποιος θα αναλάβει αυτή την κερδοφόρα δραστηριότητα στο σύνολο της ή μέρος αυτής. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό εντάσσονται και οι αντιπαραθέσεις για την μέθοδο διαχείρισης, την βιοξήρανση, την καύση, την ανακύκλωση – κύρια των σύμμεικτων κλπ. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς παίρνουν μέρος πολιτικά κόμματα, περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις που συμφωνούν με το βασικό πλαίσιο που θέτει η κοινοτική οδηγία του 2008 και ο νόμος 4042/12, που ήρθε να εναρμονίσει το εθνικό σχέδιο με την παραπάνω οδηγία.
Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε τοποθετηθεί με σαφή, ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα και την οικονομική ανακούφιση του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και αποκλείει την επιχειρηματική εμπλοκή και την κερδοσκοπική δράση του κεφαλαίου.
Τεκμηριωμένα και με σαφήνεια αντιπαλεύουμε τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό που είναι σύμφωνος με τον νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία του 2008, γιατί ακριβώς προωθούν την επιχειρηματική – κερδοσκοπική δράση και σε αυτόν τον τομέα και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Θα θέλαμε όμως πριν προχωρήσουμε στη διατύπωση των βασικών αξόνων της πρότασης μας να τοποθετηθούμε στο σχέδιο νόμου που έχει θέσει στη διαδικασία της διαβούλευσης η κυβέρνηση αλλά και στη γνωστή πλέον επιστολή που έστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου προς τους Δημάρχους και τα ΜΜΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Επί της ουσίας έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 4042/12 διευκρινίζοντας ότι:
α/ Αν είναι αρνητική η γνώμη, η εισήγηση του Υπουργείου ΠΕΚΑ στον περιφερειακό σχεδιασμό που του κατατίθεται, τότε πρέπει να αναθεωρηθεί και να είναι σύμφωνος με τον εθνικό σχεδιασμό, τον νόμο και την κοινοτική οδηγία. Δηλαδή και σ’ αυτό το ζήτημα να εναρμονίζεται με το συνολικό σχεδιασμό των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.
β/ Όταν υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και απειλείται η χώρα με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους ΧΑΔΑ, δηλαδή τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τότε μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να παρεμβαίνει για να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Αυτό στην ουσία δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο την μεταφορά των στερεών αποβλήτων από μια περιοχή που δεν διαθέτει ΧΥΤΑ για να υποδεχθεί τα στερεά απόβλητα σε μια άλλη π.χ. η δυνατότητα να μεταφέρουν από την Πελοπόννησο τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ της Φυλής κλπ.
γ/ Έχει και άλλες διατάξεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση και τη δυνατότητα να δίνεται και η αποκομιδή σε ιδιώτες, που οδηγούνται με τα μέτρα που παίρνονται με την μείωση των εργαζόμενων στους Δήμους, την μείωση της χρηματοδότησης και τις δυσκολίες που έχουν να ανανεώνουν και να εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους.
δ/ Εντοπίζουν, στην πράξη περιορίζουν, την ανακύκλωση μόνο στα υλικά συσκευασίας, αλλά και εκεί με όρους (π.χ. 4 ρεύματα αποβλήτων) που σπρώχνουν παραπέρα στην ιδιωτικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού στους Δήμους.

Τα παραπάνω μέτρα – ρυθμίσεις έρχονται για να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και να ενταχθούν αυτοί οι επιχειρηματίες στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.
Για το ν/σ σηκώνετε φασαρία ότι σας παίρνει τις αρμοδιότητες, για να κρύψετε την ουσιαστική συμφωνία σας με την κυβέρνηση, την Ε.Ε. αλλά και τις άλλες παρατάξεις στο Π.Σ., συμφωνία στο νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία, που διατυμπανίζετε σε κάθε ευκαιρία, όπως κάνατε στη γνωστή επιστολή σας προς τους Δήμους και τα ΜΜΕ, αλλά επιβεβαιώνεται από τα συγχαρητήρια της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τα οποία καμαρώνετε.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία μας με το νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία του 2008/98 για τους λόγους που και πιο πάνω αναπτύξαμε. Διαφωνούμε και με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαδικασία «διαβούλευσης», γιατί έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει αυτό το νομικό – θεσμικό πλαίσιο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ 2/10/2014 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ.

Βασικό σημείο της επιστολής σας αποτελεί η κατηγορηματική διαβεβαίωση σας:
1/ Ότι συμφωνείτε και θα εφαρμόστε το Ν. 4042/12 και την κοινοτική οδηγία 2008/98 και μάλιστα εγκαλείτε τους προκατόχους σας ότι δεν τήρησαν την νομιμότητα και εσείς θα την τηρήσετε!
Αυτό βέβαια μόνο ως απειλή για τα λαϊκά στρώματα μπορεί να εκληφθεί και ως υπόσχεση για τους επιχειρηματίες που καραδοκούν να συνεχίσουν το πάρτυ στην πλάτη του λαού.
Και αυτό γιατί ο νόμος και η κοινοτική οδηγία είναι που:
-θωρακίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην αποκομιδή.
-ισχυροποιούν την «ανταποδοτικότητα» και τον ληστρικό για τη λαϊκή οικογένεια κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» και θεσμοθετεί το «χαράτσι της ταφής».
-νομιμοποιείται η ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου στη ρύπανση, καθώς μπορεί να επιτρέπεται η ανάμειξη των επικίνδυνων με τα μη επικίνδυνα απόβλητα με κάποιους γενικόλογους όρους.
Με αυτή τη νομιμότητα που συμφωνείτε προχώρησαν και οι προκάτοχοί σας στην διαδικασία ανάθεσης των 4 εγκαταστάσεων μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με την μέθοδο των ΣΔΙΤ που είναι ενταγμένες και στο ΕΣΠΑ. Αυτή τη νομιμότητα των προκατόχων σας επιβεβαίωσε και η Κομισιόν σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, με αυτή τη νομιμότητα προχώρησαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα για την κατασκευή 12 συνολικά εγκαταστάσεων. Η μόνη που δεν προχώρησε, η 13η, ήταν αυτή της Πάτρας γιατί την μπλόκαρε η Δημοτική αρχή του Δήμου Πάτρας, που έχει εκλεγεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τη στήριξη του ΚΚΕ.

2/Δεύτερη παρατήρηση είναι η πρόταση σας για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και εδώ «πετάτε την μπάλα στην εξέδρα».
Καλείτε τους Δήμους να εκπονήσουν τοπικά σχέδια δράσης χωρίς εσείς να ορίζετε το πλαίσιο που θα κινηθούν. Δηλαδή ο κάθε Δήμος ή ομάδα Δήμων θα φτιάχνει το δικό του σχεδιασμό χωρίς να γνωρίζει το συνολικό ή του γειτονικού Δήμου.
Είναι ένας τρόπος να μεταφέρετε αλλού την ευθύνη που έχετε για τον περιφερειακό σχεδιασμό, που ασφαλώς πρέπει να γίνει με διάλογο πάνω σε ένα σχέδιο πρόταση. Περιμέναμε σήμερα κάτι να πείτε, αλλά δεν ακούσατε τίποτα.

3/Θέτετε στην επιστολή σας ως πρώτη προτεραιότητα την σταδιακή μεταφορά του ΟΕΔΑ Φυλής και το οριστικό κλείσιμο της, χωρίς να προσδιορίζετε πότε θα κλείσει, που θα μεταφερθεί.
Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι αυτό ακριβώς που εσείς τώρα διατυπώνετε, επαναλαμβάνεται τα 30 τελευταία χρόνια συνεχώς. Γνωρίζετε επίσης ότι η Φυλή είναι υπερκορεσμένη σαν περιοχή, ότι οι κάτοικοι του Θριασίου και των άλλων κοντινών περιοχών υποφέρουν και μολύνονται, αρρωσταίνουν. Σήμερα είπατε ότι δεν θα είναι ο μοναδικός, δηλαδή δεν θα κλείσει οριστικά.
Δεν μπορεί λοιπόν να συνεχιστεί αυτή η αοριστία και το ευχολόγιο αλλά να επιλεγεί τώρα κατάλληλος χώρος ή χώροι για την άμεση μεταφορά και το οριστικό κλείσιμο της Φυλής και αυτός ο χώρος ή χώροι δεν μπορεί να είναι στην επιβαρυμένη και από τη βιομηχανική δραστηριότητα περιοχή του Θριασίου, ούτε βέβαια στο Γραμματικό και τη Κερατέα που έχουν κριθεί ακατάλληλοι.

3/Ως «δεύτερη προτεραιότητα», πάντα στην επιστολή σας, θέτετε την «ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνται από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ».
Ασφαλώς και συμφωνούμε αφού πρώτοι εμείς και μόνο εμείς στο Δ.Σ. του ΕΣΔΚΝΑ, προκατόχου του ΕΣΔΝΑ, αντιταχθήκαμε στις πιο πάνω μονάδες. Αυτό κάναμε και στο Π.Σ.
Όμως εσείς αυτό που γράψατε το εννοείτε; Και αν ναι, τότε γιατί στον προϋπολογισμό του 2015 βάλατε τα 2 εκατομμύρια για το Γραμματικό; Γιατί δεν αποφασίσατε την διακοπή των εργασιών; Μήπως θέλετε να δημιουργηθούν τετελεσμένα όπως αναφέρει σε άρθρο του στο «aftodioikisi.gr.» στις 7/10/2014 και το συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ κος Μπιζάς ότι «αν δεν υιοθετηθεί το νέο μοντέλο η λύση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και η καύση είναι μονόδρομος»!!!!!!!;;;;;
Φυσικά από την επιστολή σας απουσιάζει κάθε αναφορά στη δράση των επιχειρηματιών στον τομέα της συλλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί προφανώς συμφωνείτε με αυτήν.
Από την επιστολή σας λοιπόν προκύπτει ότι τίποτα προς όφελος του δεν έχει ο λαός της Αττικής να περιμένει και από το δικό σας σχεδιασμό γιατί και εσείς όπως και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή οικοδομείτε την πρόταση σας στα ίδια θεμέλια, στο νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία 2008/98. Ίσως να τροποποιηθεί η μέθοδος που θα επιλέξετε, η σύμβαση, οι εργολάβοι. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο για το λαό. Συνεχώς θα καλείτε να πληρώσει υπέρογκα ποσά, να επιβαρύνεται η υγεία του ειδικά σε αυτούς που εργάζονται σε αυτό τον τομέα και των κατοίκων των περιοχών που καταλήγουν.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό.
Η πρόταση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και το εισόδημά τους, το σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, την υγεία των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα και των κατοίκων, που μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να εξασφαλιστεί.
Πολύ συνοπτικά και λόγω χρόνου θα αναφερθούμε στους βασικούς άξονες της πρότασης μας.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και με κάθε τρόπο αντιπαλεύουμε τον νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία 2008/98 που επιβάλλουν την επιχειρηματική δράση και ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Λέμε:
Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα κάθε είδους χαράτσια.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
Παλεύουμε για :
Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος φιλολαϊκός σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα προκύψουν από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με άξονες:
Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων ( ΑΣΑ). Την ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, τη θαλάσσια μεταφορά των αποβλήτων για τα μικρά νησιά.

Ειδικότερα για την Αττική:

Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που στηρίζεται στον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.
Στο μεταξύ να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανημένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.

Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μεταγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων σε συνδυασμό (εξαιτίας του φαινόμενου της συνεργειας των ρύπων) και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο.
Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή του Θριασίου και οι νέες χωροθετήσεις, παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο «Οβριοκαστρο» Κερατέας και την προφανή ακαταλληλότητα στη θέση «Μάυρο Βουνό» Γραμματικού, να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΣΔΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του (των) μελλοντικού (-ων) ΧΥΤΑ που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.

Αυτές οι προτάσεις γνώμονα έχουν να υπηρετήσουν τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες.
Σ’ αυτούς κυρίως απευθυνόμαστε και τους καλούμε να αγωνιστούν, μαζί μ’ όλα τα άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν της ανεργίας, του μεροκάματου, της υγείας, του νέου ν/σ που χθες κατατέθηκε στη Βουλή για την κατακρεούργηση των ελάχιστων ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν μείνει, γιατί και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά το πενιχρό οικογενειακό λαϊκό εισόδημα αλλά και την υγεία όλων μας. 

04/12/2014 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *